Kassel 3-5 juli 2012

3 juli

Vi lämnar en härlig förstaupplevelse i sommaralperna för att tas oss hemmåt via Kassel   och ett nedslag på dOCUMENTA (13). Det blir en kort promenad efter ankomst för att skanna in området, trycka in en pizza och lägga upp en ytlig plan för nästa dag.

4 juli

Arrangemanget är rätt omfattande och fantastiskt på många sätt. Väder och andra förutsättningar är bara så bra de behöver bli för att göra en perfekt dag – i en stad. Kassel är det inte så lätta att bilda sig en mer fördjupad uppfattning om från där vi rör oss, men verkar inbjudande och välkomnande.

Hur ska jag formulera det – PK står för konstintresset och -kunnandet, så jag ser mig mer som en rätt neutral följeslagare när det gäller att ta till sig av utbudet. Fast jag blixtrade till lite när vi kom till första våningen på Fridericianum och fick se Anton Zeilingers utmaning av det som förbryllade Einstein. Där det stod ett antal lasrar som konkretiserade och visualiserade begreppet entaglement. Vetenskap, härligt.

Det var mycket som var lätt att lojt lomma förbi – konst är väl högst personligt antar jag, så min enkla natur saknar viss förmåga att försjunka i det som till synes vem som vid rimlig medvetandegrad kan fixa till. Jag har iallafall hittat ett schyst användningsområde för mina tegelstenar som vid grävde fram förra året:

Nåväl, det finns andra som har lite mer att säga. Nalini Malanis verk presenterade flera dimensioner i form av ljus, bild och ljud med budskap som gick att förstå och ta till sig – en stor inspirerande upplevelse.

När vi senare passerar Königsplatz får PK syn på Rainers spännande skulpturer och användbara konstverk. Det hela slutar med att vi plockar upp en soffa innan vi ger oss av hemmåt nästa dag.